PekkaNäränen

Kaikki blogit puheenaiheesta ETYK

Brezhnev lupasi Helsingin ETYK:ssä "kaiken tuen" Fordille 1976 vaaleissa

Puuttuiko Venäjä jollain epäasiallisella tavalla Yhdysvaltain presidentinvaaliin?

Tätä kysymystä selvitellään yhä tihemmässä hämähäkinseitissä Washingtonissa.

Aihetta sivuttiin yllättävänkin vahvasti Punkaharjulla tänään, kun presidentit Niinistö ja Putin pitivät tapaamisensa jälkeen tiedotustilaisuutta.

Vuoden 2016 vaalien osalta epäilykset vaikuttamisyrityksistä ovat vahvat, mutta "savuava ase" puuttuu.

*​

Mutta selvä todiste vierasavusta, sen lupaamisesta, on vuoden 1976 Yhdysvaltain presidentinvaaleista.​

ETYK 40 vuotta

Kesällä 1975 kotikaupungissani oli tekeillä jotain erikoista ja jännittävää, sen tajusi kymmenvuotias natiainenkin. Lehdet ja telkkari tursusivat tavallistakin enemmän Kekkosta ja toisiaan häpeilemättä pussailevia yrmeitä äijiä. Oli helppo havaita, kuka oli shown päätähti: Leonid Brezhnevin kulmakarvat ja möreä soperrus iskostuivat lähtemättömästi tajuntaan.

Eihän tässä näin pitänyt käydä

Osallistun tänään ETYK:in 40-vuotisjuhlakokoukseen. Ulkoministeri Timo Soinin Finlandia-talolla isännöimän tilaisuuden puhujina ovat ETY-järjestön puheenjohtajatroikan Serbian, Saksan ja Sveitsin ulkoministerit. Jäsenmaat osallistuvat varaministeritasolla.

Tämän päivän tilaisuutta edelsi ETY-järjestön parlamentaarisen yleiskokouksen istunto. Siitä piti tulla merkittävä poliittinen tapahtuma. Erityisesti toivottiin, että kokous voisi edesauttaa Ukrainan kriisin rauhanomaista ratkaisua. Tämä mahdollisuus menetettiin, kun Venäjän valtuuskunta ei siihen osallistunut.

Haluaako Venäjä Suomen liittyvän Natoon?

Suomalaisten enemmistö on perinteisesti suhtautunut Nato-jäsenyyteen kielteisesti. HS gallupin mukaan 57 % suomalaisista vastusti Nato-jäsenyyttä helmikuussa 2015 (HS 5.3.2015). Siis vain alle puoli vuotta sitten. Hyvät naapurisuhteet ja kauppa on asetettu Suomessa etusijalle. Näitä ei ole haluttu Nato-jäsenyydellä vaarantaa. Olen itse vastustanut Nato-jäsenyyttä, mutta en ole enää varma kannastani. Nyt tuntuu, että kaikki ei ole enää kohdallaan.

EU:n malliopas Suomi jäi kiitosta vaille

Helsingissä järjestetyn ETYJ:n kokouksen suurimmaksi puheenaiheeksi näyttää odotetusti nousseen Venäjän delegaation poissaolo kokouksesta. Julkisuudessa tänään olleiden tietojen pohjalta näyttää, että EU:n mallioppilaan asemaan edelleen tavoittelemaan pyrkinyt Suomi on pikkutarkasti yrittänyt pitää kiinni EU:n matkustuskieltomääräyksistä ja lopputuloksena on tilanne, johon kukaan ei ole oikein tyytyväinen sen enempää idässä kuin lännessäkään.

Helsingin henki haiskahti aina

On aika myöntää, että Helsingin ETY-kokouksen 40-vuotisjuhlista tuli täydellinen pannukakku. Mikä kokous se sellainen on, jonka osanottajat keskustelevat vain niistä, jotka eivät päässeet paikalle? Miten tähän tilanteeseen päädyttiin?

Miksi Helsingin 1975 sopimus ei ole pitänyt ?

Lyhyt  tausta ennen blogin pääkysymystä.

Helsingin päätösasiakirjan  allekirjoitti  yhteensä  35 valtiota (USA, Kanada ja  kaikki sen hetkiset Euroopan valtiot Albaniaa ja Andorraa  lukuun ottamatta).

Suomi tarvitsee uuden Kekkosen!?

Saatanan tunarit! 

Nyt kun Helsingin henkikin on alkanut haiskahtaa monessakin mielessä herää kysymys mitä jos Urho "UKK" Kaleva Kekkonen laskeutuisi pilven reunalta takaisin johtamaan Suomen ulkopolitiikkaa? Urkkiko siis takaisin isänmaan asialle kun nykyisistä politiikon retaleista ei siihen oikein ole, vai onko? 

***

Kun perintö ei merkitse mitään

Alan pikkuhiljaa ymmärtää Suomen innokkaimpien natottajien näkemyksiä Suomen ulkopoliittisen linjan muuttumisesta. En vain ole halunnut uskoa sitä todeksi. Uskottava se kuitenkin on, kun tätä saatanan historiatonta tunarointia osattomana seuraa. Venäjän ETYJ-edustajien maahan pääsyn evääminen oli ulkopoliittisen johtomme surkein päätös sitten EU-pakotepolitiikkaan sitoutumisen. Vertoja näille päätöksille vetää vain liittyminen EU:hun ja EMU:un.

Suomi palautti Venäjälle sen oman luun

Kollega Venäjältä otti Facebookissa yhteyttä ja tivasi: Mitä te oikein touhuatte? Miksi duuman puhemiehen matka Suomeen ETY-kokoukseen estettiin?

Miten niin estettiin, vastasin? Krimin pakotteiden vuoksi. Venäjä miehitti voimaa käyttäen Krimin Ukrainasta ja sitä varten on asetettu pakotteita, joihin kuluu matkustusoikeuden rajaaminen venäläisiltä päättäjiltä.

Ymmärrän, toimittaja palautti.

Mitä sitä ihmettelemään

Kuten ystävä toisaalla sanoi, pelaa aina omaa shakkia.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä